Karakter

De Australian labradoodle is een zachtaardige, enthousiaste en actieve hond met een niet-verharende, allergie vriendelijke vacht. hij is slim, komisch, vrolijk, leergierig, makkelijk te trainen en werkt graag samen met zijn baas. Daarnaast is de Australian labradoodle heel mensgericht en wil het liefst altijd bij je in de buurt zijn. Dit maakt hem heel geschikt als huishond en als maatje voor kinderen in een gezin. Hij wil graag onderdeel van het gezin zijn en dat maakt hem niet geschikt om heel lang alleen te zijn. Verder heeft hij een zacht en vriendelijk karakter, zoekt vaak oogcontact en heeft een goede intuïtie voor emoties van de mensen waarmee hij samen leeft. Door deze karaktereigenschappen kan een Australian labradoodle soms een opleiding tot hulphond volgen. Denk hierbij aan een maatje voor mensen met autisme, als geleide hond of voor mensen met diabetes of epilepsie.

Geschiedenis

Aan het eind van de jaren 80 kreeg een Australische hulphonden Vereniging, een aanvraag voor een hulphond voor een blinde vrouw met allergische klachten. Helaas hadden ze in Australië geen hond om haar aan te bieden. Men ging op zoek naar een nieuw te vormen ras; men ging de labrador kruisen met een uit Zweden geïmporteerde poedel, omdat hij uit hulphonden lijnen kwam. De kruisingen werden Labradoodle genoemd, als een combinatie van labrador en poedel. Later zijn daar nog de Engelse Cockerspaniel, de Amerikaanse Cockerspaniel, de Ierse Waterspaniel en de curley coated retriever aan toegevoegd, Uit deze vermenging van 6 rassen ontstond de Australische labradoodle.

Bovenstaande betekent dus dat je een Australian Labradoodle niet na kunt maken door labrador en poedel te kruisen……..

Vacht

De Australian labradoodle kan 2 verschillende soorten vacht hebben. een wolvacht, deze lijkt het meest op de poedelvacht met dichte stevige krullen, en een fleece vacht, deze heeft een vaste structuur met losse krullen. Beide vachten zijn niet verharend en dus allergievriendelijk. Ongeveer 98% van de mensen met een allergie kunnen wel tegen een Australian labradoodle. Verder vraagt de vacht veel onderhoud, dit wordt weleens onderschat!  Elke 2 weken is een goede borstelbeurt belangrijk om de vacht klitvrij te houden. Doordat de haren blijven groeien zal elke 2 maanden een trimbeurt noodzakelijk zijn. Een trimsalon kan uitkomst bieden, maar er zijn ook cursussen te volgen en die leren je zelf te trimmen.